Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Webinar Europese norm Garanties van Oorsprong

19 maart 2021 @ 10:00 - 11:30

- €99,95

Momenteel is een standaard voor een Garantie van Oorsprong systeem in ontwikkeling voor energie van hernieuwbare bronnen waaronder elektriciteit, gasvormige koolwaterstoffen (o.a. biomethaan), waterstof en warmte & koude.

Doel van een Garantie van Oorsprong

Een Garantie van Oorsprong heeft als doel om aan eindafnemers het aandeel/hoeveelheid energie te kunnen aantonen in:

  • de energiemix van een energieleverancier
  • de energie die aan consumenten wordt geleverd op grond van contracten die op de markt worden gebracht onder verwijzing naar het verbruik van energie uit hernieuwbare bronnen

Op deze manier geeft het systeem de eindafnemers inzicht in de oorsprong van de aan hen geleverde energie en stelt hen daarmee in staat te keizen voor energie uit hernieuwbare bronnen.

Europese Renewable Energy Directive (REDII)

De Europese lidstaten moeten er voor zorgen dat de oorsprong van energie uit hernieuwbare bronnen kunnen worden gegarandeerd met daarvoor vast gestelde criteria in overeenstemming met de Europese Renewable Energy Directive (REDII). Lidstaten of de daartoe aangewezen bevoegde instanties moeten er voor zorgen dat de juiste middelen worden ingezet om te waarborgen dat garanties van oorsprong elektronisch kunnen worden afgegeven, overgedragen en geannuleerd en dat ze nauwkeurig, betrouwbaar en fraudebestendig zijn.

Norm & urgentie

Momenteel wordt de norm CEN EN 16325 ‘Guarantees of Origin related to energy – Guarantees of Origin for Electricity’ gereviseerd waarin de eisen worden opgenomen waaraan moet worden voldaan voor de Garanties van Oorsprong. Nederland voert het voorzitterschap en secretariaat van deze werkgroep. In de REDII wordt voor de garanties van oorsprong verwezen naar 1 standaard. Daarom wordt bij de revisie naast elektriciteit ook gasvormige koolwaterstoffen (waaronder biomethaan), waterstof en warmte en koude meegenomen. Aangezien de REDII uiterlijk in juli 2021 door de EU-lidstaten dient te zijn omgezet en de grote uitwerking van de norm, ontvangt dit normalisatiewerk uitzonderlijke belangstelling vanuit de markt en overheidspartijen, zoals de Europese Commissie.

Gegevens

Datum:
19 maart 2021
Tijd:
10:00 - 11:30
Kosten:
€99,95
Evenement Categorieën:
, ,
Site:
https://workshop-garantie-van-oorsprong.nen-evenementen.nl/

Organisator

NEN

Locatie

Online

Gegevens

Datum:
19 maart 2021
Tijd:
10:00 - 11:30
Kosten:
€99,95
Evenement Categorieën:
, ,
Site:
https://workshop-garantie-van-oorsprong.nen-evenementen.nl/

Organisator

NEN

Locatie

Online