Loading Events

« Alle evenementen

  • This event has passed.

Proeven aan de Praktijk – Concrete tools voor circulaire renovatie

18 January 2022 @ 11:00 - 12:30

In Proeven aan de Praktijk staan praktijklessen voor het bereiken van CO2-neutrale woningrenovatie centraal. We delen ervaringen, gaan in gesprek met elkaar en zoeken naar opschalingskansen. Zeven regionale innovatiehubs en De Bouwcampus werken via eigen Communities of Practice aan proposities voor CO2-neutraal renoveren. Zij delen opgedane kennis en ervaringen met elkaar. En met iedereen die het horen wil. Omdat we door kruisbestuiving en opschaling de ambitie van duurzame renovatie van de sociale woningbouw kunnen realiseren. Kennis die we opdoen in de regio moet elders in het land worden opgepakt en weer verder gebracht. Tegelijk zoeken we met elkaar naar nieuwe en betere oplossingen.

Proeven aan de Praktijk is interessant voor woningcorporaties, gemeenten, aannemers, leveranciers, ingenieursbureaus, architecten en startups die zich bezighouden met CO2-neutrale woningrenovatie en in co-creatie tot opschaling van proposities willen komen. Het onderwerp van deze eerste Proeven aan de Praktijk is: ‘Jouw toolkit voor circulaire renovatie’.

Het programma
Nico van Hoogdalem, directeur van innovatiehub iCircl en bouwheer van Cirkelstad in Zuid-Holland, werkt al lang aan circulair bouwen. Binnen het Cirkelstad-netwerk wordt in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gewerkt aan ‘Het Nieuwe Normaal’, waarvoor een toolbox is ontwikkeld. Deze toolbox bevat handreikingen en meetinstrumenten om circulair bouwen en renoveren te ondersteunen. iCircl heeft de publicatie “Laaghangend fruit bij prestatie afspraken” specifiek voor woningcorporaties gemaakt en daarin zes onderdelen van de toolbox uitgelicht. Nico neemt je mee in de principes van deze tools, en daagt uit om mee te denken over hoe de tools ingezet kunnen worden om circulair te renoveren. Wat hebben woningcorporaties hiervoor nodig? En wat behoeft dat aan doorontwikkeling?

Hierover gaat Nico in gesprek met een woningcorporatie. Vervolgens zoeken we in dialoog met de jou naar kansen voor groei van circulaire tools bij renovatie. Welke tools kun jij wel gebruiken? Of heb je eigen gereedschap in de kist waar anderen ook van moeten horen? We zien uit naar je komst!

Over het transitietraject
Met het innovatietraject ‘CO2-neutrale woningrenovatie zetten de regionale innovatiehubs zich samen met De Bouwcampus praktijkgericht in om versnelling en opschaling van CO2-neutrale woningrenovatie in de bestaande sociale woningbouw te realiseren. Idee achter het innovatietraject is met Communities of Practice (CoP’s) voorbij de pilotfase te komen. De CoP’s ontwikkelen kansrijke concepten door tot haalbare proposities om woningen zowel aardgasloos als circulair te renoveren, en deze proposities vervolgens grootschalig in de praktijk te implementeren.

De CoP van iCircl gaatwerken aan ‘Het Nieuwe Normaal voor woningcorporaties’. Hiervoor vragen zij corporaties zich aan te sluiten en hun projecten in te brengen, om samen de benchmark en meetlat te creëren die passen bij deze specifieke projecten. Wil je als woningcorporatie langduriger meedoen in een gecommitteerde community, laat het even weten! Er is nog plek. Mail naar info@debouwcampus.nl.

Venue

Online

Organizer

De Bouw Campus

Venue

Online

Organizer

De Bouw Campus