Drijvende stedelijke natuur met Bio-Floats
Bij The Green Village zijn de Bio–Floats van Dutch Water Tech een opvallende verschijning op het water. Ze liggen er nu zes maanden en hebben sindsdien een enorme groeispurt gemaakt. Deze drijvende eilanden bieden een innovatieve oplossing voor het verbeteren van biodiversiteit en waterkwaliteit in stedelijke omgevingen. Jesse Kapteijn, accountmanager bij Dutch Water Tech, vertelt over de ontwikkelingen en testen die momenteel plaatsvinden op The Green Village.
“Het begin versus na 6 maanden”
Groene eilanden
Bio-Floats zijn 100% natuurlijke, drijvende eilanden, die zijn gevuld met verschillende soorten oeverplanten. Op de Bio-Floats bij The Green Village groeien inheemse planten zoals harig wilgenroosje, gele lis, kattenstaart, watermunt en egelskop. Deze planten zijn zorgvuldig geselecteerd vanwege hun bijdrage aan de lokale biodiversiteit en hun vermogen om zichzelf in stand te houden zonder intensief onderhoud. Jesse vertelt “De eerste drie jaar vereist het systeem vrijwel geen onderhoud, waarna de planten gesnoeid kunnen worden om nutriënten te onttrekken en zo de waterkwaliteit verder te verbeteren.”
Op The Green Village wordt er getest met een speciale variant van de Bio-Floats, een die bestaat uit twee lagen. De onderste laag, die wel 50 cm dieper ligt, is gevuld met onderwater planten, zoals waterlelies. Doordat ze uit twee lagen bestaan, leveren de eilanden zowel boven als onder water een bijdrage aan het ecosysteem. Op het wateroppervlak bieden de Bio-Floats een veilige haven voor libellen, vlinders, vogels, en vleermuizen, terwijl onder water een gezonde habitat wordt gecreëerd voor onder andere watervlooien en baarsjes.
De planteneilanden zijn ontworpen met een zo laag mogelijke CO2 -footprint en hebben inmiddels een A-label van NL Green Label. Ook zijn ze volledig natuurlijk en circulair. Zo zijn ze opgebouwd uit wilgentenen die gecoat zijn met lijnolie en het gaas dat ter bescherming dient om jonge plantjes te laten wortelen en ze de kans te geven om te groeien, is gemaakt van aardappelzetmeel.
Een mooi aspect van Bio-Floats is hun veelzijdigheid. Jesse: “Ze kunnen gemakkelijk geplaatst worden tegen stenen kademuren of in andere stedelijke wateren, zonder dat er ingrijpende aanpassingen nodig zijn. Dit maakt ze ideaal voor het vergroenen van stedelijke gebieden, waar ruimte voor natuur vaak schaars is.”
Onderzoeken en ontwikkelen bij The Green Village
Een oudere versie van de Bio-Floats is ook te vinden in proeftuin Diergaarde Blijdorp. Ook deze functioneren nog steeds goed en bieden waardevolle inzichten. Echter bestaat dit exemplaar nog voor een deel uit kokosmatten, iets wat in de nieuwe versie niet meer wordt gebruikt vanwege de CO2 -uitstoot. Echter is het grootste verschil dat de nieuwste versie een extra verdieping met onderwaterplanten heeft.
Momenteel richt het onderzoek op The Green Village zich op het onderwaterleven en hoe dit zich ontwikkelt in verschillende seizoenen. “Dat ze functioneren, kunnen we al concluderen! Maar om dit ook echt te kunnen kwantificeren doen we in samenwerking met Waterhandjes nog verder wetenschappelijk onderzoek naar de bijdrage aan biodiversiteit” aldus Jesse. The Green Village biedt een unieke omgeving waar Dutch Water Tech hun Bio-Floats kan testen en doorontwikkelen. “Het is fijn om hier de ruimte te krijgen om te experimenteren en met experts te kunnen overleggen.”
Succes
De Bio-Floats zijn al succesvol toegepast in verschillende steden, waaronder Groningen, Utrecht, Bergen op Zoom en Rotterdam. Met deze installaties draagt Dutch Water Tech bij aan het creëren van natuur in gebieden waar dit anders niet mogelijk zou zijn, en helpt het om de biodiversiteit in stedelijke wateren te herstellen en te behouden. Zo dragen de eilandjes bij aan een betere leefomgeving voor mens en natuur. We kijken ernaar uit onze Bio-Floats verder te zien ontwikkelen!
Lees hier meer over de Bio-Floats.
Foto’s: Robèrt Kroonen