Deltacommissaris houdt niet van natte voeten

afscheidsinterview Wim Kuiken, over ambities en de innovaties die nodig zijn om ze waar te makenafscheidsinterview Wim Kuiken, over ambities en de innovaties die nodig zijn om ze waar te maken

  • klimaatadaptief

Deltacommissaris houdt niet van natte voeten

Deltacommissaris Wim Kuijken manoeuvreerde afgelopen 9 jaar tussen hoosbuien en dijken, tussen polders en zout. Vaak in Den Haag, nog liever in het land. Hij maakte zijn functie onmisbaar en vanzelfsprekend. “Waterbouwers en ingenieurs kunnen rekenen op ruim 25 miljard euro aan innovatieve opdrachten.”

“Zonder innovaties vanuit de markt zijn de ambities eigenlijk onhaalbaar. Zo simpel is dat. De waterbouw is al best innovatief. Kijk naar vernagelen van dijken, naar schermen en doeken, naar slimme damwanden, speciale X-blokken op de nieuwe Afsluitdijk of de hele brede dijken waarop je ook kunt wonen. Of ga kijken bij de waterstraat bij de TU Delft waar hoosbuien op 9 verschillende manieren met innovaties worden aangepakt. Dat is alvast handig, want alle gemeenten gaan komend jaar een stresstest uitvoeren voor wateroverlast, hitte, droogte en overstromingen. Veel hebben daar al een begin mee gemaakt. Begin volgend jaar is ook de standaard en de bijbehorende handleiding klaar. Dan zijn de uitkomsten ook beter vergelijkbaar.”

Lees het gehele interview hier.

NIEUWSBRIEF