De stro-inblaascoalitie en Vezelverwerking Hub

Binnenkort in proeftuin Biobased Boulevard

  • duurzaam-bouwen

De stro-inblaascoalitie en Vezelverwerking Hub

Vanmiddag maakte provincie Zuid-Holland bekend welke zes biobased doorbraakprojecten subsidie krijgen. Met dit geld werken ondernemers toe naar verdere opschaling van hun innovatie in 2024. Extra goed nieuws: twee van deze projecten gaan binnenkort testen in onze proeftuin Biobased Boulevard.

Innovatie: De stro-inblaascoalitie
Een nieuwe markt opzetten is sneller gezegd dan gedaan. Daarom kiest de stro-inblaascoalitie een totaal andere aanpak voor de nog jonge biobased-isolatiemarkt. Door een groep van aanbieders te vormen, is er voldoende uitvoeringscapaciteit om over drie jaar honderden woningen per dag te kunnen inblazen.

In proeftuin Biobased Boulevard gaan ze – met partners – biobased materialen, zoals stro van tarwe of miscanthus (olifantengras) inblazen in de spouwmuur of in het dakbeschot. Het doel is biobased isolatie de standaard maken door ervaring op te doen en opdrachtgevers te laten zien wat er allemaal mogelijk is! Een zolder in ons bewoonde DreamHûs is hiervoor de perfecte testplek.

Innovatie Vezelverwerking Hub – voor opschaling van (af)bouwplaten
Deze ondernemers ontwikkelen – samen met partners – een proces waarmee lokale organische reststromen worden verwerkt tot (af)bouwplaten voor de bouw. Om zo de productie van deze platen in de provincie Zuid-Holland op te schalen.

In ons fieldlab kunnen start-ups met deze nieuwe pers eerste versies biobased platen testen. Nog grotere platen kunnen bij TNO worden ontwikkeld, om ten slotte een productielijn bij Dijkshoorn Bleiswijk te faciliteren.

NIEUWSBRIEF