Climathon Delft 2018: hard werken, ook ‘s nachts

MatScan wint met 'gebouw als grondstoffenbank'MatScan wint met 'gebouw als grondstoffenbank'

Climathon Delft 2018: hard werken, ook ‘s nachts

Gebouwen worden grondstoffenbanken wanneer je met een app in kaart brengt welke bouwmaterialen een pand bevat; de onderdelen zijn dan makkelijker geschikt voor hergebruik. Een track and trace systeem voor de bouw, dat is het winnende idee van Climathon Delft. Volgens de jury onderscheidt het concept zich in praktische toepasbaarheid en maatschappelijke impact. Net als andere gemeenten in Nederland moet ook Delft in 2050 energieneutraal zijn.

Tijdens de Climathon hier op The Green Village afgelopen vrijdag 26 oktober werkten zo’n zeventig studenten, onderzoekers en ondernemers dag en nacht samen (28 uur!) om een actueel klimaatvraagstuk voor de gemeente Delft op te lossen.

Opgave en ambitie van Delft 
De opgave was om het aardgassysteem in de gemeente om te vormen, en daarbij samen met bewoners te werken aan adaptieve, innovatieve en klimaatneutrale wijken. ‘Briljante ideeën zijn welkom’, aldus Stijn van Liefland namens de gemeente Delft. Net als andere gemeenten in Nederland moet ook Delft in 2050 energieneutraal zijn. De wijk Schieovers wordt omgevormd tot een woonwijk met bedrijvigheid, waarbij de wijk met 15.000 woningen haar eigen energie produceert. Verder heeft Delft de ambitie om de rest van de stad van aardgas lost te koppelen.

Gecoacht door verschillende deskundigen
Tijdens deze klimaat hackathon werden de deelnemers gecoacht door verschillende deskundigen uit de wetenschap, het bedrijfsleven, de overheid en bewonersorganisaties. Zelfs de oma van een van de aanwezigen deelde als ervaringsdeskundige haar mening en ideeën met de deelnemers.
Er deden studenten mee van TU Delft, Universiteit Leiden, Wageningen Universiteit en Erasmus Universiteit Rotterdam. Ook waren er young professionals uit verschillende werkvelden. In de 28 intense uren werd er hard gewerkt aan oplossingen. Gelukkig was er ook plezier en ontspanningen tijdens het pingpong-toernooi, de yogales en de ochtendwandeling. Om 16.00 uur stonden de zes projectteams klaar voor de finale presentatie aan de jury.

Een kritische jury
De zeskoppige jury bestond uit Simone Baldi en Zoheir Haghighi, beiden onderzoekers TU Delft, Paul Althuis, directeur Valorisatie Centre TU Delft, Birgit Hopff, bestuurslid bewonersorganisatie, Darcy Dwyer, data-analist Quby en Bas Vollebregt, wethouder gemeente Delft, tevens juryvoorzitter. De kritische jury was blij verrast door de kwaliteit van de verschillende ideeën. Van online platforms voor het bij elkaar brengen van vraag en aanbod van renovatieoplossingen, tot klimaatbuurtcentra en een track en trace systeem voor circulariteit in de bouw.

Winnende oplossing
Uiteindelijk koos de jury voor Matscan, een track en trace systeem voor materialen in de bouw. Gebouwen worden grondstoffenbanken wanneer je met een app in kaart brengt welke bouwmaterialen een pand bevat; de onderdelen zijn dan makkelijker geschikt voor hergebruik. De praktische toepasbaarheid van de app en de potentiele klimaatimpact gaven de doorslag. Niet alleen maakt de winnende oplossing gebruik van slimme datagedreven technologie, ook nam het projectteam het gemak voor de gebruiker mee in het ontwerp van hun systeem.

Wat gewonnen?
Winnaars winnen iets: ze krijgen de mogelijkheid om deel te nemen aan het green house programma van Climate KIC, waarin ze gedurende zes maanden worden ondersteund om hun project verder te ontwikkelen. Verder zal met de gemeente Delft worden gekeken hoe dit project een plek kan krijgen bij de duurzame gebiedsontwikkeling binnen Delft.

Lees hier meer over de Climaton Delft.
En hier meer over de Climate KIC in z’n algemeenheid.

NIEUWSBRIEF