Bruggen bouwen

De bouw van de Circulaire Boogbrug is gestart!

  • duurzaam-bouwen

Bruggen bouwen

Wie The Green Village aan de kant van het Mekelpark op loopt, zal het niet zijn ontgaan. In het gras staat een houten boogconstructie met een aantal blokken erop. Dit is het begin van wat de Circulaire Boogbrug wordt, die binnenkort de huidige brug vervangt.

Ir. Ate Snijder (Faculteit Bouwkunde) en Em. prof. ir. Rob Nijsse (Faculteiten Civiele Techniek en Geowetenschappen en Bouwkunde) van de TU Delft ontwikkelden de afgelopen jaren een concept voor het construeren van circulaire, modulaire constructies van gerecycled materialen of materialen met een lage CO₂-uitstoot. Het is hun doel om afvalstromen om te zetten naar modulaire bouwblokken om daarmee circulaire bruggen te bouwen. Met dit eerste voorbeeld bij ons op TU Delft Campus willen ze laten zien dat dit concept werkt en hopen ze dat er op termijn wereldwijd op deze manier wordt gebouwd.

Circulair loopvlak
Het loopvlak van de brug is uniek, er zijn drie verschillende circulaire materialen toegepast: uit beton gewonnen zand en granulaat (Circuton), hergebruikt keramiek (baksteen) en geopolymeercement met gerecycled toeslagmateriaal (geopolymeerbeton). Een aantal bedrijven heeft samenwerking toegezegd en er is vooraf uitgebreid getest met het produceren van blokken gemaakt van deze afvalstromen.

Met de blokken wordt de constructie van de brug gemaakt middels de techniek van het droogstapelen. Deze techniek gebruikt geen lijm of cement. De blokken worden in elkaar gestapeld, dat is mogelijk door de speciale vorm van de blokken en de boogwerking in de constructie. Door de brug grotendeels aan de kant op te bouwen, verloopt de plaatsing snel en is er minder CO2- uitstoot.

Samenwerkingspartners
ENS engineers, ReStruct Group faculteit Bouwkunde, TU Delft, SQAPE, A. Jansen bv, C2CA, Strukton, Zilverschoon Randwijk, BAM, GBN, GKB, 4Risk en Beamix.

 

NIEUWSBRIEF