MOR

Transformeert inefficiënte kantoren naar energiepositieve appartementen

Back to overview

Modular Office Renovation, een team van zo’n 54 TU Delft-studenten, werkt aan een ontwerp om (een deel van) een inefficiënt kantoor te renoveren in een appartement dat meer energie produceert dan dat het zelf gebruikt.

Ze zien twee grote uitdagingen binnen de gebouwde omgeving in Nederland: de grote hoeveelheid inefficiënte kantoren en de grote vraag naar betaalbare woningen voor starters.

Ongeveer 55% van alle kantoren in Nederland hebben een energielabel lager dan C, vanaf 2023 zijn die verboden. Daarnaast zullen er voor 2030 één miljoen woningen worden bijgebouwd. Het systeem van MOR zou bij deze uitdagingen kunnen helpen.

Het ontwerp is gebaseerd op een modulair en ‘netto-positief’ appartement. MOR focust zich op 5 aspecten: energie+, water+, lucht+, biomassa+ en materialen+.

De gehele renovatie van de kantoorgebouwen is mogelijk met behulp van vier modules: gevel, badkamer/keuken, bed/bureau en wand. Hierdoor wordt het renoveren laagdrempelig en betaalbaar.

Daarnaast is het ontwerp makkelijk aan te passen aan specifieke wensen en kunnen de modules gemakkelijk worden hergebruikt in andere gebouwen. Het systeem van MOR is ook daardoor erg toekomstbestendig.

Inmiddels bestaat er een prototype. Met het uiteindelijke prototype gaat het team in juli 2019 naar Hongerije om mee te doen aan een internationale studentencompeitite voor energiezuinige huizen.

Zie website

Related