Met een (wereldwijde) druk op de bouwmarkt, blijkt plasticafval een uitstekende bron te zijn om het tekort aan betrouwbare bouwmaterialen op te vangen. Unibrick geeft dit plastic een nieuwe duurzame bestemming door er bouwstenen van te maken, waarmee men bijvoorbeeld gemakkelijk een tuinhuisje kan maken.
Van afval naar bouwsteen
Unibrick combineert (laagwaardig) afvalplastic en zand tot een sterk bouwblok. Hiermee voorkomt ze dat het plastic in de verbrandingsovens of in het milieu terecht komt. De Unibrick is een zelfcentrerend bouwblok dat gemakkelijk de juiste positie in de constructie vindt en zo dragende constructies creëert (druksterkte ±35MPa).
Door de specifieke (vorm)eigenschappen zijn de blokken eenvoudig, snel en goed te stapelen. Zo eenvoudig, dat iedereen ermee kan werken. En dat is een enorm voordeel in ons land waar de arbeidskosten vaak hoog zijn.
Interne verbindingsstangen vormen de hechting tussen de blokken. Er wordt dus geen lijm, cement of andersoortige binder toegepast. Het gevolg is een zeer flexibel bouwsysteem dat eenvoudig is in gebruik en waarmee men vele malen sneller kan bouwen dan met traditionele bouwblokken.
Testen op The Green Village
Na de optimalisatie van de samenstelling van het composiet in hun eigen testproductie en de ontwikkeling van een conceptontwerp voor de verbinder tussen de Unibricks, is het tijd om het bouwsysteem op ware grootte in een realistische setting te testen.
De inzichten tijdens de bouwfase leiden tot ontwerpregels voor toekomstige constructies. Daarnaast worden specifieke (materiaal) eigenschappen onderzocht zoals kruip, UV-invloed en hechting van coatings en stucwerk. Ook onderzoekt Unibrick de invloed van zon, regen en wind op (de beleving van) het binnenklimaat. Bijvoorbeeld of de donkere stenen niet leiden tot oververhitting aan de binnenzijde van het gebouw.
Dit project is een samenwerking tussen Unibrick en The Green Village.
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Kansen voor West – Voucherregeling fieldlabs TU Delft Campus en is medegefinancierd door de Europese Unie.
Meer informatie
Wil je meer over deze innovatie weten? Neem dan contact op met Projectmanager Pieter van Schaik.
