In SynergyS, een project waarin energy hubs centraal staan, kijken we naar geïntegreerde energiesystemen voor industriële clusters en woonwijken. Het project is uniek in de verregaande integratie van markten met de lokale energiesysteemclusters.
Het idee is dat je door lokale clusters en een lokale afstemming van vraag en aanbod binnen die clusters, beter gebruik kunt maken van alle beschikbare transport-, opslag- en conversiecapactiteit om zo tot een optimale inzet te komen. Zo’n afstemming vergt een lokaal sturingsmechanisme. Binnen het project is dat via een lokale markt vormgegeven. Via deze markt komt een prijs tot stand, waarin kosten van opwek, conversie, opslag en transport zijn verwerkt.
Software voor multi-commodity energy hubs
Er is een besturingssysteem gebouwd dat vraag en aanbod van elektriciteit, warmte en waterstof (multi-commodity) kan balanceren. De software is daarmee een multi-commodity collectief energiemanagementsysteem (Smart Multi-Commodity Energy System, SMCES) geworden. Op dit moment is er nog geen enkel vergelijkbaar besturingssysteem op de markt.
We zien nu vooral systemen die de energiebehoefte op een bedrijventerrein kunnen balanceren. Die software heeft echter beperkte capaciteiten vergeleken met de software die ontwikkeld is in het SynergyS-project. Het SynergyS aansturingssysteem gaat op vier aspecten verder dan de huidige oplossingen:
- Het kan energiesystemen die gebruikmaken van elektriciteit, warmte en waterstof ten opzichte van elkaar optimaliseren.
- Het kan gelijktijdig op de elektriciteits-, warmte- en waterstofmarkt in- en verkopen.
- Het is breder inzetbaar dan alleen op bedrijventerreinen. Waterstof en warmte zijn immers energievormen die bij uitstek ook passen bij industriële complexen en woonwijken.
- De modulaire opzet van het aansturingssysteem faciliteert naadloze inpassing van deelsystemen. Zo is onder andere het systeem voor financiële afhandeling gekoppeld.
Schematische weergave Groningen Seaports in ESDL studio. Cirkels met cijfers tonen de assets, de lijnen de infrastructuur (groen = elektriciteit, rood = warmte, blauw = waterstof)
Technology Readiness Level
Het Technology Readiness Level van de ontwikkelde software ligt nu tussen de 4 en 5. De software is niet alleen in theorie bedacht of gesimuleerd, het is ook echt in de praktijk getest. Dit is gedaan door het aansturen van kleinschalige energiesystemen op de proeftuin van Entrance in Groningen en bij The Green Village in Delft. Er moeten nog wel wat ontwikkelstappen gezet worden voordat het systeem commercieel toegepast kan worden.
Schematische weergave van Energiecampus Leeuwarden en aanliggende woonwijk in ESDL studio. Cirkels met cijfers tonen de assets, de lijnen de infrastructuur (groen = elektriciteit, rood = warmte, blauw = waterstof)