Flex DC

Flex DC voor snelwegverlichting

  • energiesysteem

Huizen gaan van het gas af en er wordt steeds meer elektrisch gereden. Een duurzame route, maar tegelijkertijd is de vraag naar elektriciteit vijf keer hoger dan vroeger.

In het eerste kwartaal van 2021 start een consortium bestaande uit CityTec, DC opportunities, Stichting Gelijkspanning en TU Delft met project Flex DC voor snelwegen. Dit is een gelijkspanningsproject waarin een combikabel voor het eerst van twee kanten gevoed wordt met gelijkstroom, waardoor men tot tien keer zoveel stroom kan transporteren. Een eerste stap voor dit project is snelweg lichtmasten met ledverlichting die zowel op gelijkstroom als op wisselstroom kunnen werken. Bij de snelweg pilot worden samen met Schréder de armaturen op het plein bij het Co-Creation Centre geplaatst en getest.

Dit project is een vervolg op het project Combikabel, waaraan Wilfred Akerboom – CityTec samenwerkte met studenten van de Haagse Hogeschool en ondersteund werd door Stedin, de gemeente Albrandswaard en de gemeente Rotterdam. Zij toonden aan dat zowel wisselstroom als gelijkstroom veilig door de al bestaande combikabel kan lopen en dat het mogelijk is om het wisselstroomnet voor de volledige 100% te belasten, zonder dat er bij de gelijkspanning verlichting een black-out optreedt.

NIEUWSBRIEF