De verborgen waarde van bagger
Op proeftuin Flood Proof Holland staan sinds kort allemaal verschillende emmertjes met baggerspecie opgesteld. Baggerspecie is een mengsel van slib en water dat vrijkomt bij het baggeren van sloten en rivieren. De emmers vormen een onderzoeksopstelling van Dr. Julia Gebert, afdeling Geo Engineering aan de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen (CiTG). De belangrijkste vraag achter haar onderzoek: Kunnen we bagger sneller geschikt maken als product om dijken mee te versterken?
Bagger als waardevolle grondstof
Helaas wordt bagger nog heel vaak gezien als een afvalproduct, waarbij het afvoeren ervan gepaard gaat met hoge transport- en verwerkingskosten. Dr. Gebert ziet het juist als een zeer waardevolle grondstof. Binnen het NWO gefinancierde Sediment-to–Soil (S2S) project, doet ze al jaren onderzoek naar hoe bagger op een natuurlijke manier “rijpt” tot stevige grond, en hoe dat proces sneller en beter kan.
Onderzoek op Flood Proof Holland
Dr. Gebert vertelt: “Voor het onderzoeken van het rijpingsproces is een proeftuin zoals Flood Proof Holland ideaal, omdat er juist onderzoek nodig is in een realistische buitensetting. In onze opstelling experimenteren we met verschillende methoden om het rijpingsproces te versnellen, onder andere door het keren, beplanten en bevochtigen van de diverse emmers.” Ook worden er combinaties van bagger en biochar (een biobased houtskoolachtig product) getest. “Beide zijn eigenlijk afvalproducten, en we willen onderzoeken of hun combinatie bijdraagt aan de versnelde rijping van baggerspecie tot geschikt materiaal voor dijken. Nu zien we dat dit proces vaak lang duurt en veel plek inneemt. Middels dit onderzoek hopen we te komen tot een wetenschappelijk gevalideerde rijpingsindex die ook echt kan leiden tot lagere kosten en positieve effecten voor het milieu”.
Vervolgstappen
Samen met PhD student Nazeir Elnaker en masterstudent Tjasa du Val d’Eprémesnil (master Environmental Engineering) neemt Dr. Gebert regelmatig monsters om te kijken wat het effect is van biochar op het rijpingsproces. “We hebben de hypothese dat de toevoeging van biochar het proces kan versnellen én de CO2-uitstootkan verlagen. De precieze effecten en hun omvang zijn echter nog niet bewezen en dat hopen we middels deze proefopstelling te kunnen doen. Als de resultaten positief zijn, willen we graag in de toekomst van dit nieuwe materiaal een testdijk bouwen op Flood Proof Holland.”
Wil je meer weten over dit onderzoek of de proeftuin Flood Proof Holland bezoeken? Neem contact op met Lindsey (l.s.schwidder@tudelft.nl)
Foto’s door Robèrt Kroonen