De populatie bevers in Nederland is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Hoewel deze dieren een belangrijke ecologische rol vervullen, zorgt hun aanwezigheid ook voor een toenemende uitdaging voor de waterveiligheid. Bevers graven uitgebreide stelsels van gangen en holen in oevers en dijken. Wanneer deze gangen diep genoeg zijn, kunnen ze de stabiliteit van een dijk aantasten. Bij hoogwater of langdurige regenval bestaat het risico op verzakking of zelfs dijkdoorbraken. De huidige inspectiemethoden schieten tekort, vooral op belangrijke momenten zoals tijdens hoogwater. Twee jonge ondernemers zagen hierin een noodzaak én een kans: een betere detectie en inspectie door middel van een robot.
Beter detecteren met een beverrobot
De oprichters van BTscout, Kenley van Rossen (18) en Karina Kovalska (19), hebben een kleine robot ontwikkeld die graverijen van bevers in dijken kan opsporen én inspecteren, zowel boven als onder water. Hun eerste prototype kan zich door smalle gangen bewegen en met behulp van camera’s en sensoren inzicht geven in de structuur en de impact van beverholen.
Het hoogwater van 2023/2024 bevestigde dat bevers juist tijdens hoogwater zich verplaatsen en de dijken in graven. Hierdoor verzwakken de dijken en kan er in de dijk (extra) waterdruk worden opgebouwd. Dat de robot zich ook onder water kan verplaatsen is daarom van extra belang. Daarnaast vergen de inspecties een steeds grotere inspanning van beheerders. De BTscout kan deze last verlichten en bijdragen aan het vergroten van de waterveiligheid.
Testen op Flood Proof Holland
In een kleine proefopstelling op proeftuin Flood Proof Holland hebben we bevergangen nagebootst in een testdijk. Hierdoor kunnen er allerlei eerste testen worden gedaan met de BTscout-robot. Daarbij wordt onderzocht hoe de robot functioneert onder verschillende omstandigheden, zoals smalle gangen, veel of juist weinig water en modderige ondergrond. De focus ligt onder andere op het verbeteren van de autonome navigatie en het zicht van de camera’s en sensoren.
Door middel van deze testen, in combinatie met feedback van potentiële eindgebruikers zoals waterschappen, wordt de technische én praktische haalbaarheid onderzocht. Het uiteindelijke doel is het ontwikkelen van een verbeterd prototype dat daadwerkelijk inzetbaar is in het veld.
Wil jij als eerste op de hoogte zijn van de ontwikkelingen binnen dit project en/of aanwezig zijn bij de demo-dag? Stuur dan een mail naar l.s.schwidder@tudelft.nl
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Kansen voor West – Voucherregeling fieldlabs TU Delft Campus, en is medefinancierd door de Europese Unie.
